OhMyBrush.com

Find what you really need and understand the ingredients: product reviews with detailed text and pretty pictures, focusing on fair and acne prone skin.
Discover the best and newest budget proof Korean skin care and makeup products, learn more about the secret of Asian women! This is a whole new world!
The picturesque country of tulips, windmills and good cheese. Living in the Netherlands as a foreigner, getting to know the Dutch, a different culture and their way of life.
Welcome to the world of Ebay! Once you enter, you can never leave! Best finds, wishlists, tips and more: because we all love inexpensive and good stuff!
Find what you really need and understand the ingredients: product reviews with detailed text and pretty pictures, focusing on fair and acne prone skin.
Discover the best and newest budget proof Korean skin care and makeup products, learn more about the secret of Asian women! This is a whole new world!
The picturesque country of tulips, windmills and good cheese. Living in the Netherlands as a foreigner, getting to know the Dutch, a different culture and their way of life.
Welcome to the world of Ebay! Once you enter, you can never leave! Best finds, wishlists, tips and more: because we all love inexpensive and good stuff!

Friday, September 20, 2013

Smink Alapok | Korrektorok és Bőrhibák Eltüntetése

A Smink Alapok sorozat folytatódik: korrektorok és a bőrhibák eltüntetése: sötét karikák, pattanások, rosacea, hiper-pigmentáció, erek, sebek stb. A korrektorok jellemzőiről, fajtáiról és az egyes bőrhibák eltüntetéséről lesz szó!


Ez a poszt a Smink Alapok sorozat része, az előző bejegyzésekbenben pedig  az alapozóról volt szó. Alapozók és Alapozás, Eszközök, Púder címmel találod meg ezeket a posztokat.


A korrektorok javítják a bőr összképét, eltüntetik a bőrhibákat, de nem mindegy, hogy milyet választunk és hova kenjük azt. Több profi sminkes esküszik arra, hogy a vonalon belül "színezünk", oda kenjük csak a korrektort, ahova tartozik, a bőrhiba környékére pedig nem (pl. csak a pattanásra, a környékéhez nem nyúlunk, hiszen ahhoz akarjuk igazítani a bőrhiba színét).

Egy rövid megjegyzés: magyarul szerintem nincs külön megnevezés (ha van, írjátok meg!), de angolul a concealer az, amit most én korrektor címszó alatt tárgyalok. Angolul a corrector a zöldes, lazacszínű stb. színeket jelöli, amik korrigálnak, azokra még tehetünk "concealert". Én egy posztot szentelek mind a két típusnak.

A megfelelő textúra kiválasztása:
Ha a korrektor túl sűrű és száraz, bizonyos problémákon csak rontanak, pl. a ráncokba beülnek és csak még jobban felhívják ezekre a figyelmet.  A túl száraz textúra nem tesz jót az érzékenyebb bőrrészeknek sem pl. a szem körüli vékony bőrnek. Ha túl folyékony/hidratáló a korrektor, akkor elvándorolhat a bőrről és szintén felhalmozódik ráncokban, mélyedésekben.
Különböző bőrhibák különböző korrektorért kiáltanak.

A megfelelő szín kiválasztása:
Általános "szabály", hogy vagy az alapozó színével egyezik meg a korrektor vagy egy árnyalattal világosabb. A sárgás színek a megfelelőek világosabb bőrön (ivory/beige), mert segít eltűntetni a lilát a szem alatti karikákból, a barnát a foltokból és a pirosat is, ami pl. a pattanások, rosacea jellemzője.
Ettől sötétebb bőrre arany-narancssárga a jobb választás, nagyon sötét bőrre pedig meleg barna színek.

Mikor vigyük fel a korrektort?
Ha a korrektor színe megegyezik az alapozóval, akkor vagy alapozás előtt vagy után is felvihetjük. Ha világosabb, akkor alapozás előtt érdemesebb a korrektort felvinni a természetesebb hatás kedvéért. (Én személy szerint alapozás után viszem fel, mert szinte lehetetlen túl világos korrektort találnom, olyan fehér vagyok... :D)

Hogyan vigyük fel a korrektort?
A posztban végig "ütögető" mozdulatként emlegetem a technikát, ami angolul "stippling" és azt jelenti, hogy gyengéden, az ujjbegyünket használva (leginkább a gyűrűsujjunkat, az a leggyengédebb), ütögetve dolgozzuk el a korrektort és a széleit.
Természetesen a korrektorhoz járó applikátorral, ecsettel és az ujjunkkal is felvihetjük a terméket, de eldolgozni az ujjunkkal a legjobb vagy szivaccsal, ugyanezzel a technikával.

Korrektorok fajtái

Stick
Teljes fedést adnak ezek a fajta korrektorok általában. Jó sötét karikák, pattanások, erek, bőr elszineződés eltüntetésére is, de szem alá mindig krémesebbet válasszunk, pattanásokra, vénákra pedig szárazabbat, ezek hosszabban is tartanak.


Tégelyes
A stick korrektorra hajaz fedésben, de általában jobban hidratálnak és könnyebbek is az előzőtől. Változatossága miatt sokan szeretik ezeket a korrektorokat, profi sminkesek is előnyben részesítik.


Tubusos
Krémes, könnyebb korrektorok, apró ráncokban sem gyűlnek össze és könnyű eldolgozni. Idősödő bőrre és sötét karikákra a legjobb, mert hidratáló hatású.


Applikátoros
A legkönnyebb a korrektorok közül, a legkeveseb fedést is ez adja ennek megfelelően. Nagyon könnyű vele dolgozni és természetesnek hat.


Ceruza
Hatásosan elfedi az apróbb bőrhibákat, pl. ereket, pattanásokat, csak egyszerűen fel kell rajzolni a kívánt területre és óvatosan eldolgozni. Az ajkak korrekciójára is remek.


Highlighter pen
Az elmúlt pár évben nagyon népszerűek lettek ezek a termékek, amik fényvisszaverő részecskéket tartalmaznak, ezért nem igazán bőrhibákra kell használni, hanem ezzel lehet a kívánt területeket világosítani, feltűnőbbé tenni, árnyékot eltűntetni pl. a szem alatt, belső szemzugban stb.

Bőrhibák eltüntetése
Sötét karikák:
A szem alatti bőr extra hidratálást igényel, ne feledkezzünk meg róla!
Lépések:
1. A terület előkészítése szemkörnyékápolóval, krémmel, amit hagyunk felszívódni.
2. Egy ecsettel vigyük fel a korrektort a szem alá, de ne menjünk túlságosan le, mert akkor azt a bőrterületet fogjuk kivilágosítani, aminek a színe korrekt, nem szorul változtatásra.
3. Az ujjunkkal ütügető mozdulatokkal igazíthatjuk el a legszebben a korrektort.
(Ha szemed sarkai sötétebbek, oda is tehetsz egy keveset, nekem is olyan, kicsit piros is.)
4. Az alapozót ugyanígy, ütögetve vigyük fel, különben elmozdul a korrektor.
5. Színtelen púderrel fixálhatjuk.Hiper-pigmentáció:
Hiper-pigmentáció - Melasma - Barna foltok - Terhességi maszk
Gyakori dolog, a bőr barnás elszíneződését jelenti, a melanin többlet okozza, ilyenek pl. az időskori foltok is.
Melasma: nagyobb bőrterület érintett, hormonális elváltozás is lehet, pl. a terhességi maszk is ilyen.
A napozás nem ajánlott, csak fokozza a problémát. Fényvédő használata szintén fontos, sminkeléskor csak oda tegyünk korrektort, ahol szükséges, ne világosítsuk ki a korrekt színnel rendelkező bőrfelületet.
Lépések:
1. Ecset segítségével precízen fel tudjuk vinni a kívánt területre a korrektort.
2. Minden folt környékét eldolgozzuk az ujjunkkal ütögető mozdulattal.
3. Alapozót is így vigyük fel az érintett területre.
4. Púderrel fixáljuk a sminket, tartósabb lesz.Rosacea
A bőr pirossága, ami a homlokon, orcán, orron és állon a legjellemzőbb.
Lépések:
1. Sárga színű korrektorral tompítjuk a pirosságot is, vékony rétegben vigyük fel az érintett területre.
2. Ha még mindig van olyan terület, ami látszik, oda tehetünk még egy vékony réteget.
3. Dolgozzuk el a széleket ütögető mozdulattal az ujjunkkal.
4. Az alapozót is ütögető mozdulattal vigyük fel ide.
5. Színtelen púderrel fixáljuk a sminket.

Erek
Korrektor ceruzával a legkönnyebb és a legprecízebb eltüntetni az ereket, de kisebb korrektorecsettel is tökéletes lesz a végeredmény.
1. Rajzold végig az erek vonalát az ecsettel vagy a ceruzával. Csak az erekre koncentrálj, a mellette lévő bőrt hagyd szabadon.
2. Az ujjbegyeddel ütögető mozdulatokkal menj végig a területen, dolgozd el a korrektor széleit.
3. Az alapozót is ilyen mozdulatokkal vidd fel az erekre.
4. Púderrel fixáljuk!


"Táskás szem"
Egy világosabb korrektor nem fogja megoldani a problémát, de akkor mit tehetünk? A "táskák" alatt világosabbá tesszük a területet, mert oda vetődik az árnyék, optikailag így tudunk csalni.
Lépések:
1. Vidd fel az alapozót.
2. Egy highlighter tollal rajzol egy vonalat oda, ahova az árnyék vetődik, a táskák alá.
3. Ütögető mozdulattal dolgozd el.
4. Púderrel fixálhatod.

Pattanások
Olyan korrektort használjunk, ami egy picit szárazabb, tehát jobban tapad majd.
Lépések:
1. Vidd fel az alapozót.
2. Vigyük fel a pattanásra a korrektort (legyen lehetőleg ugyanolyan, mint az alapozó színe).
3. Ütögető mozdulattal dolgozd el a széleket, ha kell vigyél fel még egy vékony réteget.
4. Púderrel fixáljuk!

A pattanásokra ne tegyünk fényes, csillogó termékeket, pl. csillogó highlighter, bronzosító, mert csak még jobban felhívja a figyelmet a bőrhibára, legyen inkább matt az a bronzosító és púderrel is mattítható a bőr, ha esetleg az alapozók nem az.

Sebek
Komolyabb sebekről beszélek most. A sebek területén nincsenek pórusok, amibe a smink belekapaszkodjon, ezért szárazabb állagú korrektor kell, az a legtartósabb.
Lépések:
1. Egy ecsettel vidd fel a korrektort a sebre.
2. Ütögető mozdulattal dolgozd el a széleket.
3. Vidd fel az alapozót, de a területen csak ütögető mozdulattal dolgozz, különben elmozdul a korrektor.
4. Púderrel fixáld!


Színes korrektorok


Most pedig a "színes" korrektorok következnek, amelyek általában zöld, lila/lavender és narancssárga/barack/lazac, sárga színekben kaphatóak. A velük ellentétes színeket fogják semlegesíteni, tehát nem lesznek annyira feltűnőek a bőrhibák. Alapozó előtt szokás ezeket használni.


Zöld: a zöld a pirosat fogja semlegesíteni, tehát pattanásokra, rosaceára a legjobb.
Lila: a sárga színt fogja semlegesíteni, azokra a területekre tegyük tehát, ami sárgábbnak tűnik, így felfrissítjük az arcunk színét.
Narancssárga/Barack/Lazac: a szem alatti karikák általában kékesek, lilásak, ezeket a színeket semlegesítik majd ezek a korrektorok. Világos bőrre lazac, sötétre narancssárga, a kettő között pedig a barack lesz a megfelelő árnyalat.
Sárga: igazi sárga színű korrektor is van, ez a barna foltokra a legjobb, pl. hyper pigmentáció. Viszont a legtöbb korrektor alapból sárga, nem muszáj csak ezért korrektort venni.A sorozat hamarosan folytatódik! :)

6 comments:

 1. Nagyon tetszik a bejegyzés, ahogy az előzőek is, köszi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Köszönöm szépen, nagyon örülök, hogy tetszik! :)))

   Delete
 2. Nagyon hasznos poszt, világ életemben mindig el voltam tévedve a korrektorok világában, bár most már legalább okosabb vagyok egy picit :)

  ReplyDelete
 3. Végre egy hely, ahol szépen össze vannak gyűjtve az alapozó- és korrektorfajták, illetve azok alkalmazási módjai. Köszi a posztot!:D

  ReplyDelete
 4. Viki! Milyen korrektort ajánlanál szemhéjra? A koreai whitening termékek no és a c vitamin szépen egységesítette az arcbőröm, ezért valahogy sokkal feltűnőbb lett a szemhéjam barnás árnyalata, ami fáradttá teszi a tekintetem... Ráadásul rejte5, olajos szemhéjam van, amin més az Etude sminkalappal is megül a por szemhéjfesték a nap felénél a vonalakban.

  ReplyDelete